Vad du behöver veta om arbetsskador

06 september 2024
Veronica Urena

editorial

En arbetsskada är en realitet i många yrken, och förståelsen kring dem är avgörande för såväl arbetsgivare som anställda. En olycka eller sjukdom som uppkommit på grund av arbetsförhållandena kan ha stor påverkan på den drabbades liv och framtida arbetsförmåga. Därför är det viktigt att känna till hur man hanterar dessa situationer, vilka rättigheter man har och vilket stöd som är tillgängligt.

Förståelse för arbetsskador

Arbetsskador är skador eller sjukdomar som uppstår till följd av arbetsförhållandena eller arbetsuppgifterna. Det kan handla om allt från olyckor i arbetsmiljön, till belastningsskador på grund av monotont arbete eller psykisk ohälsa som en följd av stress. Det är viktigt att skilja på olycksfall i arbetet, som sker plötsligt och oväntat, och yrkessjukdomar, som utvecklas under en längre tid.

En arbetsskada är lagligt definierad i Sverige och inbegriper alla skador eller sjukdomar som orsakas av arbetet eller arbetsförhållandena. Det räknas enbart som en arbetsskada om den kan kopplas till de arbetsuppgifter som utförs eller miljön där arbetet bedrivs. Det är också viktigt att skadan eller sjukdomen uppstått under arbetstid eller i vissa fall på väg till eller från arbetet.

Statistik och vanliga arbetsskador

Statistik visar att vissa yrken är mer benägna att leda till arbetsskador än andra. Bygg- och anläggningsarbete, tillverkningsindustri samt vård och omsorg är några av de sektorer där flest arbetsskador rapporteras. Vanliga fysiska skador inkluderar muskelskador, frakturer och snittskador, medan mentala fysiska påfrestningar ofta yttrar sig som stressrelaterade tillstånd.

arbetsskada

Förebyggande av arbetsskador

Ett proaktivt arbete för att förebygga arbetsskador är avgörande för att skapa en säker arbetsplats. Riskbedömningar, rätt utrustning och tydliga riktlinjer för arbetsmomenten är grundläggande. Utöver fysiska aspekter behöver även psykosocial arbetsmiljö beaktas.

Arbetsgivaren har enligt lag en skyldighet att förebygga arbetsskador. Det innebär att de måste genomföra riskbedömningar och vidta åtgärder för att minska riskerna i arbetsmiljön. Arbetsgivaren ska även förse de anställda med adekvat skyddsutrustning och utbildning för att hantera potentiella risker.

Förutom det fysiska skyddet är information och utbildning centrala delar i att förebygga arbetsskador. Regelbunden utbildning om säkerhetsprocedurer och ergonomi kan minska riskerna för arbetsskador avsevärt. Ett starkt fokus på arbetsmiljön bidrar även till en företagskultur som uppmuntrar säkerhet och hälsa på arbetsplatsen.

Åtgärder vid arbetsskada

Om en arbetsskada inträffar är det viktigt med snabba och riktiga åtgärder både för att få rätt behandling och för att säkerställa ersättning.

Det första steget är att informera arbetsgivaren om skadan. Sedan bör skadan anmälas till Försäkringskassan och i vissa fall även till Arbetsmiljöverket. Det är även viktigt att söka läkarvård för att få skadan dokumenterad och behandlad.

Den som drabbas har rätt till sjukersättning och, vid behov, rehabilitering. Ersättning för inkomstförlust och kostnader för vård kan ofta utgå från arbetsgivarens försäkring eller genom socialförsäkringen.

Fler nyheter